PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vem ärver din vackra veteranbil?

Tyvärr så handlar livet även om döden och alla av oss kommer att få stå där med sorgen över att en nära vän, en släkting eller någon i familjen avlider. Det är oundvikligt, men det är inte desto mindre betungande. Därför så ska man också passa på att leva sitt liv fullt ut, ta tillvara på de möjligheter som ges och vårda de relationer man har tillsammans med de man tycker om och älskar.

Utöver sorgen så finns det en hel del att praktiskt att ordna upp i samband med att någon avlider. En stor del av detta handlar om att dela upp de tillgångar som den avlidne efterlämnar. Bilen, bostaden, sommarstugan, allt bohag, pengar och skulder sammanställs och räknas in det som kallas dödsboet. Detta skall därefter fördelas ut genom arv till anhöriga. Något som inte sker på måfå och genom att man som anhörig drar lott; vem som ärver vad och i vilken ordning är något som regleras av vår arvsrätt.

Tyvärr så är det ett område som innebär många missförstånd och med dessa missförstånd så kan det även uppkomma konflikter. Konflikter som i din tur kan bli både intensiva och som kan leda till att ont blod plötsligt förgiftar relationerna inom familjen.

Ett råd är är därför att man tar hjälp; dels för att förstå hur vår svenska arvsrätt fungerar och dels också för att undvika att någon känner sig förfördelad i samband med att ett arvskifte ska ske. Det finns alltid möjlighet att anlita en extern bodelningsman som bidrar med sin kunskap och expertis. Om en konflikt skulle blossa upp så kan även en sådan boutredningsman utses - tillsammans med en skiftesman - av domstolen.

Vem ärver den gamla veteranbilen?

Om vi ger ett exempel på hur vår arvsrätt ser ut så är följande exempel kanske till hjälp. vi säger att en älskad familjefader avlidit. Han sörjs av sin maka samt av sina två vuxna barn. Utöver dessa så finns det några bröder och systrar samt kusiner till barnen. Här kommer vår svenska arvsrätt att säga att denna släkt ärver i följande ordning:

    1. Äkta makan: Äkta makar ärver varandra och man gör det med fri förfoganderätt. Det innebär att makan i det här fallet har rätt att göra vad hon vill med sin del av arvet. Är hon - vilket inte är ovanligt - i behov av pengar så kan hon således sälja en del tillgångar såsom exempelvis bilen eller sommarstugan.
    2. Barnen (bröstarvingarna) Bröstarvingar har rätt till sin del av arvet - det går aldrig att skriva bort genom exempelvis ett testamente. Barnen får dock inte ta ut sin del av arvet direkt och har inte fri förfoganderätt - som makan.
    3. bröder och systrar: Längst ner i arvsordningen (ärvdabalken) kommer syskonen till den avlidne. Deras barn finns inte med i ärvdabalken. Skulle den avlidnes föräldrar vara i livet så får de ärva före syskonen.

Så fungerar - väldigt förenklat - vår arvsrätt och så ser arvsordningen ut. Det som kan vara värt att nämna - och krydda historien med - är att särkullsbarn har rätt att få ut sin del av arvet direkt. Skulle den avlidne ha barn med någon annan så får de sin arvslott på en gång. Just sådana detaljer försvårar naturligtvis och ställer högre krav på kunskap. Där bör man definitivt se till att en kunnig jurist inom arvsrätt finns med genom hela resan och reder ut vad som gäller, vem som ärver och hur stor arvslott respektive anhörig har.

28 Jul 2018