PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Allt fler elbilar – men är de miljövänliga?

Det har blivit allt viktigare att vi är miljövänliga av oss. Inte bara människovänliga, utan numera även miljövänliga. Det är viktigt. Vår miljö klarar inte av vad som helst. Det är begränsat vad vår planet klarara av och hur stor del av avgaser som jorden klarar av, innan hela medeltemperaturen stiger över alla bräddar och hettar upp hela klimatet. Därför är det numera så gott som alla biltillverkare som tar fram egna elbilar, senast är det Volvo som har aviserat att man tar fram en ny elbilstyp. Men hur "miljövänligt" är det egentligen med elbilar? Är de verkligen så miljövänliga som det sägs?

Många befarar att elbilar inte är klimatsmarta

Det har höjts röster för att elbilar inte är så miljövänliga som man hittills har påstått. Elbilstillverkarna behöver stora mängder av metaller som hittills inte har hittat i stora mängder – ön. Hit hör metaller som litium, och kobolt. Det har höjts röster för att jsut användningen av metallerna och tillverkningen av de stora bilbatterierna släpper ut lika mycket avgaser som besnindriva bilar. Men detta menar Per Holmber som är forskningsingenjör på Vattenfall, är fel. 

"Batteriutvecklingen går med rasande fart. De batterier som satt i gårdagens elbilar är redan föråldrade. Om du jämför data från 2015 med dagens bästa batterier har energiåtgång och därmed koldioxidutsläpp halverats. Om tillverkningen av batterierna sen sker med fossilfri el så blir bilden ännu bättre", säger han till elbilsnytt.se.

Han påpekar att redan idag, ser elbilarna till att minska avgaserna än bensindrivna bilar. Och även om tillverkningen av bilbatterier kräver energier som på många håll kommer från fossila bränslen, är effekterna av elbilarna så pass mycket bättre än bensindrivna bilar.

Elbilstillverkarna är positiva till framtiden

Trots skeptikerna är elbilstillverkarna positiv inför framtiden. De räknar med att utvecklingen på elbilarna nu går snabbt och att forskarna och utvecklarna ska hitta sätt att tillverka bilbatterier som inte slösar på jordens naturresurser, och som ger positiva effekter på miljön. Inte minst får elbilarna effekter på människors förbättrade hälsa då de slipper andas in giftiga avgaser i storstäderna.

Så bör du göra om du vill byta till elbil

Så funderar du på att skaffa en elbil, bör du byta ut din gamla bil och införskaffa en ny elbil. Det kan vara en del krångel med att hitta en köpare till din gamla bil. Om du tycker det är för krånligt kan man alltid anlita en forsdonsköpare som kommer och tar hand om din gamla bil och ser till att den blir såld. Då kan du koncentrera dig på att få en ny elbil i stället. Här kan du läsa mer om hur du kan sälja din bil i Stockholm genom att klicka här.

15 Apr 2019