PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Cruising

Även om den här sidan inte längre fokuserar främst på paparazzibilder från cruisingevenemang så ligger oss cruising och olika rallyevent varmt om hjärtat.

Här kommer lite tips för dig som kanske är ny i gamet och snart ska ut på ditt första evenemang.

Förbered dig själv

Det gäller att komma väl förberedd till cruisingevenemang, åtminstone de som är av det mer organiserade slaget. Förbered dig genom att kolla upp startnummer, start- och sluttider, var du ska ställa upp ditt fordon och hur rutten går. Ta med en karta eller GPS om det handlar om en längre sträcka.

Om det handlar om ett cruisingevent med historiska krav eller önskemål på att man klär sig i i en stil som passar ihop med bilen är det dags att du ger dig av till loppis eller tar fram symaskinen genast. Ta gärna en titt på hemsidorna från olika evenemang eller åk på andra evenemang innan för att se hur andra gör. Somliga nöjer sig med att klä sig i rockabilly-stil för att passa ihop med 50-talsbilen medan andra slår på stort och köper campingstolar, picknickkorg, thermos, hela outfits och accesoarer second hand för att verkligen få till en helhetlig look som stämmer. Olika evenemang har olika krav, så kolla upp vad som gäller.

Damrallyt i Västerås är ett hett tips om du är tjej och vill åka på ett kul evenemang där både bilar och passande stil ligger i fokus.

Se till att ta med något att äta och dricka så att du orkar köra under många timmar.

Förbered din bil

En cruising kan slita hårt på ditt fordon då man ofta kör långsamt och på varma gator i en stad. Det är vanligt att äldre bilar överhettas, så se alltid till att kolla kylaren och alla vätskenivåer. En kontroll av bromsar och alla lyktor är givetvis också bra samt en koll av däcktrycket. Tanka alltid fullt innan du kör igång så du inte blir stående. Om du skulle märka att bilen börjar bli varm när du kör kan du slå igång kupéfläkten på maximal värme. Luftkylda bilar brukar då svalna av. Även om det blir svettigt och varmt i kupén så är det bättre än att bilen kokar.

Kolla upp om det finns några särskilda krav på hur du ska märka upp ditt fordon. Det är vanligt med någon form av dekal eller skylt som sätts i rutan eller på bilens sida. Det brukar komma med bra informationsmaterial när du anmäler dig till evenemanget.

Lär känna folk

En stor anledning till att det är så kul att åka på cruising är att du har chansen att lära känna massor av människor med samma intresse som du själv. Var inte blyg utan gå fram och säg hej! Ni är ju alla där för att ni har ett gemensamt intresse i form av bilar, så det finns alltid något att prata om och erfarenheter att utbyta. Den där reservdelen som du har letat efter i evigheter kanske ligger i någons garage och någon annan kanske sitter på kunskaper om hur man fixar ett visst problem.

Det är lätt att knyta vänskaper i dessa kretsar och du kommer snart att lära folk som du kan åka ut på helgturer eller bilsemester med.