PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Välj rätt bil

Att välja rätt bil är ingen lätt uppgift. Det finns tusen frågor som du måste ställa dig och lika många modeller ute på marknaden. Här kommer några tips som gör valet aningen enklare.

Skriv specifikationer

För att sökandet efter en ny bil inte ska bli en process som sker på måfå är det viktigt att du skriver ner i förväg vad det är du söker. Det gör det även lättare att filtrera på olika sajter för att söka bilar eller för att kunna berätta för en bilhandlare vad det är du letar efter.

Annars är det väldigt lätt hänt att man köper en bil som bara ser snygg ut, utan att den uppfyller det som du egentligen behöver. Fall inte bara för det som glittrar och glänser utan tänk efter först.

Några kriterier som det är viktigt att ta en titt på är:

  • Hur mycket får bilen kosta?
  • Hur många passagerare ska kunna åka med?
  • Hur stort lastutrymme behöver jag?
  • Finns det några särskilda funktioner jag “måste” ha? (T.ex. AC, elhissar till fönstren eller taklucka.)
  • Hur långt får bilen ha gått som mest?
  • Hur hög får bränsleförbrukning, försäkringskostnad och servicekostnad vara?

Lista saker som är måsten och sådant som du kan kompromissa med och gör sedan din sökning baserat på detta. Läs vad andra har att säga om olika bilmodeller på internetforum för att få en bättre uppfattning.

Ny eller begagnad

Huruvida det lönar sig med en ny eller en begagnad bil beror på vilken budget du har. Om du har mer pengar till förfogande eller kan tänka dig ett leasingavtal lönar det sig för det mesta att köpa en ny bil. Här kan du få tillgång till andra fördelar såsom miljöbilspremier och skattereduktion.

Har du en mindre budget är det i regel bättre att köpa begagnat. En ny billig bil blir ofta dyrare än en begagnad bil av ett riktigt bra märke i form av högre servicebehov. Därför är det bättre att satsa på en begagnad kvalitetsbil istället. Den kommer dessutom att behålla värdet bättre.

Provkör olika modeller

Även om två bilmodeller har nästintill identiska specifikationer gällande motorstyrka, utväxling och förbrukning så kan de kännas helt olika att köra. Därför är det alltid viktigt att provköra för att känna efter att det är en bil som passar dig. Vad som känns “rätt” är verkligen en smaksak.

Om du ska köpa en begagnad bil privat är en provkörning ett måste. Du har nämligen inga garantier att falla tillbaka på om något skulle visa sig vara fel i efterhand utan bilen köps i det skick som den är i. Det är alltså helt ditt eget ansvar att kontrollera att bilen är i bra skick. Om du vill vara mer säker kan du använda dig av biltester från olika besiktningsföretag.

Kontrollera att allt stämmer

När du köper en bil måste du kontrollera att allt som ägaren uppger stämmer. Det finns till exempel en databas hos Transportstyrelsen där du kan söka efter fordonsuppgifter för att se att det som anges i en försäljningsannons stämmer.

Be även att få se tidigare besiktningsprotokoll och servicebok om en sådan finns. Om du köper av en bilhandlare får du i regel garantier på ditt fordon, men det är ändå viktigt att kontrollera uppgifterna som anges.

Om du inte har tillräckliga kunskaper själv om bilar är det en bra idé att ta med en kunnig vän eller bekant som kan hjälpa dig vid köpet för att se till att du får en bil som är i gott skick och kan hjälpa dig att kolla efter de vanligaste felen.

I bloggen kommer vi att skriva fler artiklar om att välja bil för olika yrkesgrupper. Här tillkommer ju andra kriterier såsom krav på miljöklassning, lastutrymme med mera.