PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Än behöver vi körkort

Minns du din första bil? Var det en billig, bättre begagnad kärra, eller hade du, eller din pappa råd att skaffa en bättre bil av nyare modell? Själv var min första bil en Skoda, som hade en rykande motor, som började ryka efter några kilometers körande. När den väl började ryka fick man stanna bilen och hälla på kallt vatten i kylartanken. Sedan gick den som klockan på nytt. Efter några år sålde vi bilen, till en positiv kille som tyckte han hade gjort ett fynd. Själv gick vi vidare och köpte bättre bil, först en Volkswagen Jetta, sedan en Volkswagen Passat kombibil (barnfamilj) och nu en Mitsubishi Carisma. Däremellan har vi ägt en Ford och en Opel. Alla bilar har gått som smorda racerbilar. Som tur är har vi haft få fel på våra bilar och tur är väl det eftersom alla i vår familj inte är så haja på att laga motorer. Dessutom är det allt svårare att laga motorn när allt är digitaliserat. Ofta får man gå in i programvaran och laga den därifrån. Det är sällan ett mekaniskt fel på de moderna bilarna vi har idag. Den som gillar bil har så många att välja på och tekniken grå i en hastighet på 250 kilometer i timmen.

Allt färre tar körkort

Snart går bilarna i den hastigheten. Då krävs det att den som kör bilen klarar av de hastigheterna. Något man verkligen inte gör när man är ung och just fått sitt körkort. Har ni märkt att alltfler i storstäderna väljer bort körkortet? Bor man bekvämt när en tunnelbana, eller ett pendeltåg, eller buss (för den delen) är det ganska onödigt att ha en bil, som kräver stora omkostnader i försäkring, parkeringsplats – och bensin. Snart får vi väl självkörande bilar och då kanske vi inte behöver körkort?

Än behöver vi körkort

Självklart behöver vi körkort även om vi har självkörande bilar. På långa sträckor är det svårt att ha en självkörande bil. Man kommer alltid att behöva bilar som lastbilar, grävskopor och stora maskiner. Även om man inte rattar bilarna, bör man veta hur man ska hantera mötande trafik, kunna köra truckar och andra sorters bilar på våra arbetsplatser runt om i vårt land. Däremot kommer de självkörande bilarna att vara ännu säkrare än de bilar vi har idag som enbart måste förlita sig på chaufförens uppmärksamhet. Den mänskliga faktorn kommer alltid att ge utrymme för fel och misstag. Man ser inte älgen som kommer bökande ur skogen, man ser inte barn som är så små att de knappt syns i trafiken. Då kommer de självkörande bilarna att med hjälp av sensorer kunna förhindra sådana olyckor.

Intensivkurser i körkort billigast

Det skulle kunna bli en klassfråga om vem som har körkort, och kan hantera bilar, och de som inte kan det. Men med dagens körskolor som erbjuder intensivkurser är det inte längre så dyrt. Det kostar inte mer än en semesterresa till Maldiverna. Så den som verkligen vill ge sina barn körkort har den möjligheten. Med intensivkurser kan man ta körkort på mindre än en månad. Dessutom kan alla övningsköra med sina föräldrar. Det viktigaste är erfarenheten och att kunna dela med sig av den. Att sedan ta teorilektioner och en och annan halkbanelektion kostar inte mycket. Det är bra med konkurrens, idag finns det många körskolor att välja mellan. Bor du i Stockholmstrakten finns det flera körskolor. Det räcker med att googla trafikskola och Stockholm så hittar du en.

7 Feb 2018