PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Bygga hus - tänk på garaget

Har du bott i innerstaden - eller i någon förort också för den delen - och samtidigt ägt ne bil så vet du vilka problem som kan komma då det handlar om parkeringar. Dels så är det dyrt att parkera, dels så finns det begränsat med parkeringsplatser och dels så är nästan varenda gata också märkt med någon typ av datumparkering. Även om du haft boendeparkerinng där du bott så har du förmodligen fått ett antal böter enbart för attd u glömt att flytta din bil under den morgon då exempelvis snöröjning ska ske.

Man gör heller ingenting åt detta från stadens sida. Tvärtom - istället siktar man på att Stockholm ska bli en bilfri huvudstad på samma sätt som Köpenhamn och Amsterdam där cykeln är det givna färdmedlet. Äger man en bil så lever man således under viss press i Stockholm. Därför så gör det extremt skillnad att flytta till ett hus i Stockholm; ett hus där man kan parkera sin bil utan några problem och där man slipper bekymra sig om att bli bötfälld om man står lite snett. Vi ska här tala om vikten av att inkludera ett garage om man står inför att bygga hus. Detta av flera olika skäl och vi två olika lösningar. Vi börjar med lösningarna:

  • Inkludera garaget direkt: Det är den bästa lösningen. Ska du bygga hus och har möjlighet att addera ett garage - se till att göra det: även om ni saknar bil. Ett garage är mer än bara en plats för bilen - det är en plats där du kan ha alla maskiner, alla verktyg och allt annat - vinterkläder, skidor, skridskor och så vidare. Tar du hjälp med att bygga ditt hus i Stockholm genom att använda dig av totalentreprenad (där ett och samma företag sköter allting) så kan detta företag presentera lösningar på hur garaget kan integreras på ett snyggt sätt - antingen till huset eller som en del av det totala intrycket där garaget i fråga är fristående snarare än väggfast. Totalentreprenad är för övrigt en väldigt vettig lösning då det kommer till att bygga hus - jobbet blir bättre, mer effektivt och i många fall också billigare.
  • Bygga garaget som Attefallshus: Ett garage kan även byggas i efterhand och då rekommenderas att man håller sig inom måtten för hur stort ett Attefallshus får vara. 25 kvm och 4 meter på höjden (samt maximalt 4.5 meter från tomtgränsen) är i stora drag det som gäller för ett sådant. Fördelen där är att just den byggnationen är bygglovsbefriad och att man således slipper en massa byråkrati och även kommer billigare undan. Ett bra val att använda om behovet av garage kommer senare eller om man köpt ett hus som saknar den lösningen.

Tänk på detta om du ska bygga garage

Det finns några saker som man bör tänka på om man kan bygga hus och addera ett tillhörande garage till detta. Dels så har vi utrymmet som en självklar faktor att ta hänsyn till. Du ska ha plats med bilen och du ska samtidigt kunna känna dig bekväm med att köra in den i garaget.

Utöver det så ska även övrig förvaring ges utrymme. Det senare kan man med fördel använda höjden för. Försök att föra fram den idéen till företaget du anlitar för att bygga hus. Kan man - på ett snyggt sätt, naturligtvis - få en extra meter på höjden så har man också mer yta att använda sig av.

Säkerheten är viktig. Faktum är att många av de villainbrott som sker i Stockholm går via garaget. Normalt så investerar man i säkerhetsdörrar, lås för fönstren, spärrar, larm och andra säkerhetsdetaljer till det vanliga boendet; men man glömmer att garaget ger en fri lejd in.

Moderna garagedörrar är omöjliga att forcera upp och de har dessutom andra fördelar sett till komfort och användning. Som ett exempel så kan du styra dessa via fjärrkontroll och slippa gå ur bilen för att öppna. De isolerar betydligt bättre också och det påverkar hela energi- och uppvärmningskostnaden i positiv riktning. Ett måste!

Mer om husbygge: http://www.byggahusstockholm.org/.

13 Jun 2018