PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Du skulle aldrig lacka bilen själv?

Bilen är den finaste ägodelen som många har och man behandlar den också därefter. Speciellt om det handlar om en veteranbil eller som schysst amerikanare som många väljer att ställa av vintertid och för att sedan endast köra under sommaren; och då vid fint väder och utan risk för regn samt på asfalterade vägar.

Skötseln av en sådan bil blir till en historia i sig. Många väljer att spendera vinterkvällarna i garaget där man polerar varenda del och där man också ser till att - med största möjliga omsorg - reparera de delar som kan komma att behöva piffas upp.

Detta gör att en bilägare till exempelvis en veteranmodell bygger upp ett nätverk där likasinnade kan kommunicera, ge råd och komma med olika förslag om yrkesmän som kan bistå med sin expertis. Det senare är intressant och här kommer vi att fokusera på ett område och därefter dra paralleller till hur du kan tänka i vanliga livet - även utan en bil. Det gäller nämligen billackering.

De flesta tar hjälp med billackeringen

En bil nöts. Dels av stänk, dels av stenskott och dels av solen. Många äldre bilar behöver en uppfräschning i form av ny lack - något som också kräver yrkeskunskap. För många så handlar det om att hitta en färg som ligger så nära originalfärgen som möjligt och där har man, helt enkelt, inte råd att chansa genom att lacka på egen hand.

Det kostar förvisso mer pengar; men det handlar om att man betalar för en tjänst som man förvisso skulle kunna genomföra - men där resultatet skulle bli betydligt sämre jämfört med en professionell billackering. Man sväljer således någon typ av inre stolthet och inser att man kan göra mycket på sin bil, men där just lacken spelar en så stor roll för det totala intrycket att den delen är värd att betala för. Vår parallell? Hur målar du i ditt eget hem? </>

En målare gör ett bättre jobb

I den rådande designtrenden där alla vill hitta en unik bostad, inreda personligt och gärna addera färger som talar om vem man är så kan man dra tydliga paralleller tilld et vi gått igenom ovan. Ditt hem blir motsvarigheten till veteranbilen och här bör du också resonera på samma sätt gällande färg, målning och färgsättning. Ta hjälp av en målare.

Många ser en målare som en slags extravagans; något man betalar för - men som man sällan får någon valuta för i slutändan. Vi skulle säga att det är precis tvärtom. Precis på samma sätt som gällande lacken på en bil så är färgen i ditt hem något som kräver kunskap för att applicera. Det syns om en målare har varit inblandad och - tyvärr - så syns det också ganska tydligt då en sådan inte närvarat. Här finns en du kan vända dig till: http://www.målarenstockholm.se.

Vit färg är mer förlåtande

Val av färg kan spela roll också. Vitt är generellt en mer förlåtande färg som ger ett visst svängrum inom det personliga misslyckandet. Målar du en vägg i ditt sovrum i Stockholm vit så kommer det inte att synas om du målat ojämnt, om vissa delar är dåligt täckta eller om exempelvis kladd på listerna har förekommit.

Vit färg är dock en utdöende trend, rummen där det ser ut som att någon kräkts ur sig lite vitt och fräscht håller på att försvinna - nu ska vi ta i lite mer med färger. Något som inte alls ger samma förlåtelse för misslyckande. Den vägg i Stockholm som du målat i exempelvis en mörk färgskala kommer att skvallra om din kompetens för gästerna.

Varenda liten miss kommer att synas - och det är inte bara estetiskt fult; framförallt så är det störande. Du kommer att se det, du kommer att reta upp dig och du kommer att ångra att du inte anlitade en målare direkt.

Använd ditt rot-avdrag för en målare

En målare inkluderas i den generösa skatterabatt som kallas Rot-avdraget. Det innebär att du kan anlita en professionell yrkesman, låta denna måla om hemma hos dig och därefter dra av 30 % av den totala kostnaden för arbetet. Målaren sköter all kontakt med Skatteverket och beloppet dras redan på fakturan du får efter att jobbet är gjort.

Så dyrt är det inte att förändra sitt hem och få ett mer personligt sådant genom en målare. Ta, liksom bilägaren, hjälp med detta. Du tjänar på det i det långa loppet.

24 Aug 2018