PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Ekonomi för bilmekaniker

Här fortsätter vi ta upp ämnen som handlar om bilar och företagande. Har man startat ett eget bolag som bilreparatör, kan det hända att man vill fokusera sin verksamhet på det man kan bäst; jobba med bilar och inte lägga tiden på att syssla med bokföring, fakturahantering, revisioner och administration. Som tur är finns det företag som specialiserat sig på nystartade bolag och företag som inte vill lägga den tiden på ekonomin, utan som vill kunna lägga tiden på det man egentligen vill göra. Många som arbetar som egen företagare lägger hela, eller delar av den ekonomiska delen av företagandet på någon som är bättre på det. Då kan man kanske sköta en del själv, men vill ha hjälp med endast några delar.

Bokslut

En del firmor kan kanske det mest basala med bokföring, men tycker att det sedan är svårt att göra det man måste i slutet av varje bokslutsår, nämligen bokslutet och balansräkning. Man kanske har förstått själva principen med att dokumentera alla utlägg och inkomster, men har svårt att få ihop balansräkningen så att den görs på rätt sätt.

Bokföring

Den som har svårt att få tiden att räcka till varje månad till det som måste göras kan lägga sin bokföring på ett företag som har som sin verksamhet att hantera det åt andra. Då är det bara att samla alla kvitton och fakturor och lämna över det varje månad då momsen ska betalas. Då slipper du tänka mer på det.

Redovisning

Denna uppgift kan vara lika svår att hantera och få tiden att räcka, som till bokföringen, och bokslutet. Redovisningen är sådant som måste göras i slutet av varje finansiellt år, liksom inkomstdeklarationen. Du måste redovisa dina inkomster och vilka avdrag du gör till Skatteverket. Annars väntar dryga böter. Och det är pengar som du kanske heller vill lägga på annat.

Lönehantering

Om du har anställda kan det krävas mycket tid att lägga på lönehantering för dina anställda, vilket kan stjäla den tiden som du hellre lägger på annat. Då kan du lägga den tjänsten på någon annan som hanterar det åt dig.

Inkomstdeklarationer

Även inkomstdeklarationen är något som måste göras en gång om året i samband med bokslutet och redovisningen. Kom ihåg att du skattar bara för vinsten, vilket är den summa som blir över när du har betalat för alla utgifter.

Underlag för bolagsstämma

Detta är ett stort arbete, eftersom du ska redovisa vad aktieägarna får och varför de ska fortsätta äga andelar i ditt företag. De kommer att ha många frågor som de vill ha svar på samt ta del av redovisningar, bokslut och balansräkningar. Dina papper behöver vara i ordning för den viktiga bolagsstämman, om det är så att du har delägare i bolaget som du driver.

Rådgivning och experthjälp

Detta är något som de flesta revisorer brukar tillhandahålla och innebär att du får råd om på vilka sätt du kan maximera din vinst, spara pengar och slipper betala onödiga skatter. Läs mer här om hur du kan skaffa dig nödvändig experthjälp från en redovisningsbyrå i Göteborg på: http://www.redovisningsbyrågöteborg.nu.

21 Apr 2018