PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Få rätt personal till din reparationsfirma

Har du ett eget bilgarage med reparering av bilar, eller funderar du på att starta ett? Då har du säkerligen rätt så mycket jobb. Det är allt från däckbyten, service och uppgraderingar av bilar, till stora reparationer som kan kräva mycket arbete. Enligt Arbetsförmedlingen är det mycket liten konkurrens om jobben som bilmekaniker och reparatör inom det närmaste året och de fem närmaste åren. Dessutom lär du ha en rätt så god lön, med tanke på den korta utbildning som jobbet kräver. De flesta går en gymnasieutbildning på cirka 3 år. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt och får då jobba med allt från datoriserade bilar till mekaniken hos en gammal bil. Du får träffa en hel del kunder och kan välja mellan att jobba hos ett företag, eller själv starta eget.

De bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt företag är om du har möjlighet att starta med flera kunder som du har från början, kanske från ett eget företag som du har drivit under din fritidsverksamhet. Då vet du att du kan bli lönsam ganska direkt.

Snart lär du behöva anställa fler

Efter ett tag, om du är framgångsrik, lär du behöva fler som arbetar med bilreparationer precis som du. Har du många uppdrag och gör jobbet bra, lär du snart bli överhopad med arbete. Hur gör du då? Säger du till kunderna att du inte hinner med deras bilar? Då förlorar du nya kunder, eller rekryterar du fler reparatörer som kan ta sig an de uppdrag som du får? Är du smart säger du ja till vartenda uppdrag, anställer fler, får in mer pengar och kan investera dem i marknadsföring, så att du får fler kunder, kan anställa fler reparatörer och så vidare, och så vidare.

När du anställer kan du antingen annonsera efter fler reparatörer. Det som kan bli ett problem med det är att det inte växer duktiga bilmekaniker på träd, direkt. Dessutom vill du ju gärna ha in bilreparatörer som är noggranna. På gott humör, hittar på nya och innovativa lösningar, inte ser fel som ett stort problem och som hellre drar något gammalt över sig och inte vill hugga i arbetet. 

Snart vill du ha mellanchefer och chefer

Har du sedan en bilreparationsfirma som har vuxit med flera anställda kanske du vill ha en ekonom, en marknadsförare, och en VD, om du själv inte axlar den rollen. Att rekrytera folk som har en annan utbildning än din, kan vara väldigt svårt. De pratar om saker som du inte har en aning om. Det kan vara svårt att urskilja vad som är relevant när de skriver sina ansökningar. Vad gör man då? Att rekrytera fel person kan kosta dig väldigt mycket, tid, pengar och energi. Då kan man faktiskt anlita professionella rekryterare. Då sätter de sig in i din bransch, vad som är viktigt för dig och tar tag i hela biten med anställningar. Tänk dig att du slipper oroa dig för det, du tar emot några kandidater som anställningsföretaget har utsett åt dig och istället för att hantera 300 ansökningar, har du 3 ansökningar att hantera. Bra, eller hur? Arbetar du i Stockholm är det lätt att hitta sådan headhuntingföretag. Du kan googla headhunting Stockholm, eller headhunting plus den ort där du bor så får du flera namn och kontaktuppgifter till någon headhuntingfirma nära där du jobbar.

18 Mar 2018