PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Fördelarna med digital bokföring

 

Att arbeta med digital bokföring laptopinnebär ett flertal fördelar för dig som företagare. Framförallt handlar det om smidigare hantering att allt material. Men det kan även bli mer kostnadseffektivt.

I kort betyder digital bokföring att de papper och pärmar som bokföringen tidigare bestod av nu förflyttas till att sparas digitalt. Därmed sker även en större digital kommunikation med det företag som sköter bokföring och man kan nå sin bokföring var än man befinner sig.

Snabbare och säkrare

En fördel är det snabbare flöde som sker. När ett kvitto, faktura eller annat bokföringsunderlag kommer in till företaget skickas detta direkt in till det digitala systemet. Det finns därmed direkt digitalt sparat samtidigt som bokföringsbyrån lika snabbt får tillgång till underlaget.

En annan fördel är att underlag kan sparas på ett enklare och säkrare sätt. Istället för stora pärmar på ett kontor så finns det sparat med backup på olika molntjänster. Det spelar därmed ingen roll om det skulle brinna på kontoret eller om det skulle bli inbrott. Alla underlag finns ändå säkert sparade via den molntjänst som den digitala bokföringen är uppbyggd kring.

Mobilitet på flera sätt

Med digital bokföring skapas även en betydligt större mobilitet. Likt hur Dropbox och Google Drive kan nås direkt via mobilen och vilken dator som helst kan även bokföringen nås oavsett var man befinner sig. Detta så länge som man har internet tillgängligt. Se över månadens resultat eller årets balansräkning på några sekunder.

Via appar skapas även en ännu större tillgänglighet och flexibilitet. Ta kort direkt på kvittot när du köpt något och spara kvittot i appen. Mer än så behövs inte för att bokföringsunderlaget ska finnas på plats.

Därmed skapas även en situation där man i princip kan anlita en bokföringsfirma var som helst i landet. Tidigare har de allra flesta valt ett lokalt företag. Ett företag i Stockholm behöver inte längre hitta en byrå just i Stockholm utan kan istället jämföra flera byråer utifrån vilken digital lösning de har, vilken service de kan erbjuda och inte minst de olika prisnivåerna.

Sätter press på priset

När digital bokföring växer i popularitet kan det eventuellt även sätta press på priset. Detta utifrån två perspektiv. För det första öppnar det upp möjligheten för kunderna att själva genomföra delar av bokföringen. Genom att exempelvis ta kort på kvitton och ange vad det är för något går det sedan snabbare för byrån att ta hand om slutjusteringarna inför månadsrapporteringen. En del microföretag tar i detta fall helt och hållet själv hand om sin bokföring och får enbart stöd av en byrå vid behov.

Det andra är just kravet på geografisk närhet inte längre finns. För de som bor i Stockholm, eller annan större stad, har det alltid funnits många byråer att välja på. Men på mindre orter har utbudet varit betydligt mindre och man har ”varit tvungen” att välja någon av de få byråer som finns där. Med digitaliserad bokföring öppnas helt andra möjligheter upp.

Oavsett om du bor i Stockholm eller Tierp – Jämför flera digitala lösningar. Var byrån är belägen spelar idag inte någon större roll.

2 Mar 2019