PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Ge bilen att miljövänligt slut

Det här gäller när nu din bil rullat färdigt och ska skrotas. Kör den till en auktoriserad bilåtervinning, eller be dem komma och hämta. Delar av fordonet blir där en del av kretsloppet.

När det blivit dags att ta adjö av din gamla bil, se till att den hamnar någonstans där den får rätt behandling. Det innebär numera att den plockas isär så att reservdelarna kan glädja någon annan bilägare. Dessutom sorteras olja, glas, batteri, växellåda och tyg på ett miljöcertifierat sätt. Din kärra blir en del av kretsloppet och det är väl det finaste slut den kan få? Delar i aluminium kan återvinnas till nära 100% och körs till ett smältverk för att sedan återuppstå i en annan bil, som en burk läsk eller ett köksredskap. Kemikalierna tas om hand, glaset krossas och återanvänds. Dessutom klassificeras alla reservdelar, så du kan få en uppfattning om andrahandsvärdet.

Auktoriserad bilskrot

Under senare år har kraven höjts på vem som får skrota eller demontera bilar. I takt med att tillverkningen av nya fordon blivit allt mer digitaliserad och effektiv har det hänt liknande saker i andra änden. Det ställer krav på personalen och verktygen som används. Branschen utvecklar ständigt nya rutiner. Självklart har kraven på miljöhänsyn också spelat en roll. Isärplockningen följer ett strikt schema och i varje steg tar man tillvara så mycket som möjligt. Målet är att nå en 95%-ig återvinning av varje bil. Man har kommit överens om reglerna inom EU och skulle du behöva skrota en bil utomlands så är det möjligt. Det är viktigt att detta dokumenteras noggrant och att du får ett skrotningsintyg. Att registreringsskyltarna förstörs eller tas med hem är en prioriterad punkt. Så kolla med Transportstyrelsen vilken information du förväntas ta med dig tillbaka hem.

Bilskrotning i siffror

Under förra året, 2019, återvanns runt 186 000 personbilar i Sverige. De flesta av fordonen var av cirka 20 år gamla. Inte otippat så var mer än hälften av de klassiska svenska märkena Volvo, Volkswagen och Saab. Alla som vill lämna en bil till skrotning kan göra det utan kostnad. Förutsättningen är att du väljer någon som är med i BilReturs nätverk. Alla har rätt att göra sig av med fordonet inte mer än 50 kilometer från där man bor. Många bilskrotar erbjuder också gratis hämtning av bilen och löser allt med återbetalning av bilskatt och dylikt. Men detta varierar mellan kommunerna. Läs gärna mer på denna sida: https://www.bilskrotsträngnäs.se

17 Feb 2020