PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Glasförsäkring täcker vid skador

Du som är bilägare bör ta en extra titt på din försäkring för att se efter om du har tillräckligt skydd för dina glasrutor. Det händer oftare än man tror att en glasruta behöver bytas ut. Ett stenskott från en framförliggande lastbil på motorvägen räcker för att du ska behöva byta ut hela vindrutan.

Ett inbrottsförsök eller en olycka kan också göra att bilrutor måste bytas ut. Det kan bli dyrt, särskilt om du har en bil med specialglas, till exempel ett entusiastfordon eller en veteranbil med välvda rutor. Dessa finns sällan i lager och måste specialbeställas.

Det bästa är om du kan skaffa en bilförsäkring med självriskfri försäkring för bilglas. Detta är standard i många bilförsäkringar, men långt ifrån alla. Vanligtvis slipper man självrisken upp till två gånger per år med en sån försäkring.

Bäst av allt är om du kan få en glasförsäkring som inte är verkstadsberoende. Då kan du åka in till valfri glasverkstad för att få skadan reparerad eller rutan utbytt.

Laga eller byta ut rutan

I vissa lägen räcker det med att reparera en glasskada istället för att byta hela rutan. Detta gäller till exempel om du får ett stenskott som är mindre än en femkrona i storlek. Då kan man ofta laga den med ett speciallim som flyter ut i sprickorna och fyller i dem så att skadan knappt märks längre.

Skulle skadan vara större eller om den befinner sig mitt i förarens synfält måste rutan bytas ut oavsett. Även om en lagning tar bort skadan vid första anblick så kan det uppstå reflektioner eller skuggor där rutan har lagats. Av säkerhetsskäl måste man därför skaffa en ny vindruta.

Glasverkstad i din närhet

Oavsett var du befinner dig så brukar det finnas en glasverkstad i närheten. Det kan vara bra att komma ihåg om olyckan skulle ske när du är ute på resa. Det är bara att knappa in en sökning hos Google så hittar du snart en verkstad där du befinner dig. Just av den anledningen är det bra att välja en glasförsäkring som inte är bunden till en viss glasverkstad eller kedja. Det är inte säkert att de finns där du befinner dig när olyckan sker och då är det surt att behöva betala ur egen ficka. Välj en glasförsäkring med fritt val av verkstad så är det bara att åka in och få skadan åtgärdad direkt, utan att det kostar något extra.

24 Aug 2017