PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Gullmarsplan – från kolerakyrkogård till trafikskola

Vid Gullmarsplan hörs historiens vingslag. För tvåhundra år sedan var här landsbygd och kolerakyrkogård. Nu är det modernt, med trafikskola och mycket annat.

Stockholm har sannerligen genomgått en fantastisk förändring de senaste 200 åren. Du som bor eller verkar vid Gullmarsplan tänker säkerligen inte på detta i din vardag. Gullmarsplan är idag en del av staden, en del som räknas som hyfsat central. Här finns tandvård, bowling, trafikskola och mycket annat som hör det moderna livet till.

Men en gång i tiden låg Gullmarsplan alldeles utanför Stockholms tullar. Det räknades som landsbygd här. Och bönderna som skulle in till stan för att sälja sina varor fick förtulla dessa vid Skanstull.

Trafikskola och trängselskatt

Dessutom, när koleran härjade på 1800-talet så ville de som styrde över Stockholms stad inte ha kvar de döda inom tullarna. De forslades ut, utanför Skanstull, och begravdes på kolerakyrkogården alldeles i närheten av Gullmarsplan. Det är något att tänka på i efterdyningarna av coronapandemin. Av inte ens 90 000 boende i Stockholms stad så dog 3400 under loppet av två månader, och begravdes på kolerakyrkogården.

Idag bor det ca 1 miljon människor i Stockholm, och nu räknas även invånarna på Gullmarsplan in i dessa. Gullmarsplan är som sagt en helt annan plats nu jämfört med vad den varit. När du går in på trafikskolan för att boka tid för övningskörning så känn historiens vingslag. Vet också att du idag inte behöver skatta för varor som tas in i city. I stället kommer du förstås att få betala trängselskatt när du tagit körkort och tar bilen i stan. Kom i kontakt med en trafikskola här: gullmarsplantrafikskola.se

22 Oct 2022