PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Hur mycket kan jag pruta på bilaffären?

Att pruta ner priset på en bil är en konst som kräver tålamod och finess. Man kan pruta hos både privatperson och bilhandlare. Men hur mycket kan man egentligen pruta, och hur bär man sig åt?

Många har uppfattningen av att prutning är något som man antingen bemästrar eller inte alls kan göra. Vilket slutar med att man helt enkelt inte ens försöker. Samtidigt ser man folk runt omkring sig pruta ner priset på bilar med 20–30% och man tänker att det är något magiskt över dem. Faktum är att alla kan pruta, så länge man vet vilka knappar man ska trycka på. Den stora frågan är egentligen hur mycket man kan pruta. Här måste man genast skilja på köp hos privatperson och köp hos bilhandlare.

Att pruta hos en privatperson

Möjligheterna för att pruta ner en bil i pris är i regel större hos en privatperson än hos en bilhandlare. Köper man sin bil hos en privatperson så kan man i princip pruta hur mycket man vill. En privatperson har inte samma begränsningar som en bilhandlare och bestämmer själv över hur mycket eller lite bilen ska säljas för. Knepet här är att få prutningen att kännas rimlig. Genom att anmärka på fel och skador på bilen, så gör man det enklare att pruta. Man bör därför ta till vana att ta med sig ett anteckningsblock och anteckna alla fel man hittar på bilen i den yttre inspektionen och i provkörningen. Dessa anteckningar kan sedan användas som argument för att pressa ner priset. Hos en bilhandlare är det lite svårare att pruta, men möjligheter finns.

Att pruta hos en bilhandlare

Hos en bilhandlare gäller i princip samma tumregel som hos en privatperson: Att göra sin prutning relevant genom att påpeka brister på bilen. Skillnaden hos en bilhandlare är att det finns en gräns för hur mycket man kan pruta. Oftast är det nämligen så att bilhandlaren har ett bottenpris som den är villig att sjunka till för att gå plus på affären. För att nå bottenpriset gäller det att vara kritisk och bygga upp sina argument för prutningen. För att pressa priset bortom bottenpriset behöver man hitta något fel som inte bilhandlaren varit öppen med. När man väl nått bottenpriset och känner att bilhandlaren inte kommer sänka priset mer så ska man alltid be om att får extra däck och full tank, detta är något bilhandlaren oftast kan erbjuda. Vi tipsar denna webbsajt: https://www.bilhandlareuddevalla.se/

14 May 2020