PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Installation av laddbox

Uppdaterad: 24 mars 2021

Elbilen är ett populärt alternativ som i framtiden - en snar sådan - kommer att bli en än mer given lösning. Inte minst förklarar klimathotet detta; vi måste söka nya vägar och det går inte att fortsätta trampa i samma hjulspår: vår planet klarar inte den belastningen. Elbilen är en sak som verkligen har potential att göra skillnad. Är du intresserad av en elbil så kommer du att behöva en laddbox och denna ska installeras i ditt hem.

En installation av en laddbox är inget som du själv ska göra. Den ska alltid - och utan undantag - skötas av en behörig elektriker. En installation av en laddbox till ditt hem kan även skötas av återförsäljaren av boxen och då inkluderas detta i priset; det är ofta det smidigaste alternativet - men rådet är att du verkligen då också får svart på vitt att installatören i fråga har behörighet.

Elbil laddas på en parkering

En laddbox ger effektivare och säkrare laddning

Varför ska man då välja en laddbox? Frågan är relevant sett till att en elbil inte kommer med en sådan på köpet utan där du som privatperson kommer att få köpa denna separat. Det går att ladda en elbil utan en laddbox, men det handlar då om att utsätta sig själv för höga risker.

Många hus har äldre elsystem och att börja ladda en bil på dessa skapar en belastning som leder till överhettning - det i sin tur kan innebära bränder och ren livsfara. Dessutom så kan kabeln som medföljer på köpet - och som sammanlänkar bil och vägguttag - drabbas av ett sådant slitage att den blir livsfarlig.

Väljer man en professionell installation av laddbox i hemmet så minimeras riskerna - och man får dessutom en mer kraftfull och effektiv laddning. Du behöver en laddbox hemma och detta av relativt logiska skäl: bilen kommer att vara hemma lejonparten av tiden och det innebär att ditt garage - eller en separat stolpe - kommer att vara som en bensinstation: du laddar bilen under natten och har den körklar varje morgon. De stationer som finns i staden ska man se som alternativ att ladda bilen på vid behov - de är ingen permanent lösning.

Installation av en smart laddbox

Hur ska man då tänka gällande val av laddbox? Det finns många alternativ på marknaden och om vi ska ge ett tips så brukar en laddbox - Typ2 - i tre faser med 16 Ampere vara ett alternativ som passar de flesta. En sådan laddbox ger högre flexibilitet där flera bilar kan använda källan och där man får en fullgod, effektiv laddning varje natt.

Väljer man dessutom en smart laddbox så finns ytterligare fördelar. En sådan är att man kan ansöka om Ladda-Hemma-Bidrag hos Naturvårdsverket - det innebär, om man erhåller det, att halva kostnaden tas av myndigheten. Det gäller installation av laddbox och för själva boxen i fråga.

En annan fördel med en smart laddbox är att du ska styra den via mobilen och därigenom få en enklare resa där du själv kan slå av- och på laddningen vid behov. Dessutom kan det finnas en ekonomisk vinst i detta där en smart laddbox kan kopplas mot elnätet och ladda då priserna är som allra lägst. Där finns många kronor att hämta och där du kommer att tjäna pengar redan från dag ett. Läs mer om laddbox på denna hemsida: laddstationbostadsrättsförening.se

11 Feb 2020