PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Kan man köra bil narkotikapåverkad?

För att få köra bil så krävs det en skärpa som gör att man är medveten om vad som händer längs och utmed vägen. Man måste snabbt kunna tillskansa sig information och genom denna också kunna fatta snabba beslut. En bilförare samlar hela tiden in ny information - skyltar, hastigheter, hur andra bilar kör, vilken fart man ska hålla inför en korsning, om det finns några gångtrafikanter och så vidare. Att köra bil är därför ganska tröttsamt, detta då hjärnan går på högvarv hela tiden. Minsta tapp av fokus kan leda till olyckor.

Därför finns också tydliga regler i Sverige gällande rattonykterhet. Gällande alkohol så får du inte ha en högre promillehalt i blodet än 0.2. För att polisen ska kunna ta ditt körkort så krävs det 0.16 promille och gällande ett grovt rattfylleri så handlar gränsen om 1.0 promille. I Sverige har vi tuffa regler mot alkohol och bilkörning. Det är bra.

Men hur är det med narkotika då? Om du tagit några bloss från en haschpipa, tagit lite amfetamin (kanske i syfte att orka en längre bilkörning) eller tagit lite kokain; är det inte möjligt att köra bil då? Nej, det är det naturligtvis inte. Att köra bil under narkotikapåverkan är ett lika stort brott som att göra det efter att ha druckit alkohol. Men, dessutom med en tydligt skillnad som ligger i det uppenbara: narkotika är olagligt, alkohol är det inte. Kör du bil med narkotika i blodet så har du således brutit mot lagen två gånger; den ena genom att ta narkotikan i fråga och den andra genom att stoppa in nyckeln i tändlåset.

Svårare att upptäcka narkotikabrott i bilen?

En annan tydlig skillnad ligger i att polisen kan fastslå en rattfylla där alkohol druckits på en gång. Det gör man genom ett utandningsprov där den misstänkte får blåsa i en apparat som direkt analyserar och delger polisen vilken promillehalt det handlar om.

Det kan man inte göra om man misstänker narkotika. Där måste man istället ta blodprov och få detta analyserat. Detta är även det en skillnad. Vid alkohol så kan man sätta tydliga gränser - enligt de vi gick igenom ovan. Narkotika blir mer luddigt gällande gränser och det kan påverka straffet.

Inte sällan så bedöms en rattonykterhet med narkotika som en grov rattfylla som i sin tur kan leda till fängelse. Det leder definitivt till att körkortet återkallas. Straffet är svårt att sia om på förhand, men klart står åtminstone följande: om du blivit tagen med narkotika i blodet och suttit bakom ratten i en bil så bör du kontakta en advokat. En sådan kan hjälpa dig och ge dig en bättre chans till ett lindrigare straff såsom exempelvis samhällstjänst, böter och indraget körkort.

Mer information om narkotikabrott: https://www.narkotikabrott.nu.

21 Sep 2018