PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

När du behöver byta glas på bilen

Har du funderat på hur det är att vara glasmästare? Att forma, skapa och vara kreativ med glas. Det finns en möjlighet att prova på detta i Stockholm. Blås ditt eget glas och få ett minne för livet.  Glasblåsning är ett mycket gammalt hantverk. Precis som med alla hantverk krävs precision, tålamod och en hel del erfarenhet. I alla fall om resultatet ska bli riktigt bra. Även om resultatet kanske inte blir perfekt är det en rolig upplevelse att testa på. Bli glasmästare för en dag – eller glasblåsare som i detta fall egentligen borde kallas. 

Upplevelse – glasblåsare

Upplevelsen genomförs i grupp. Är man själv är det bara att ringa arrangören och höra vilka datum som det kommer att genomföras och om det finns lediga tider den dagen. Är man en större grupp går det däremot att boka en helt egen glasblåsning enbart för denna grupp. 

På plats möter man en erfaren glasblåsare som visar vad det innebär att jobba som glasblåsare. Först och främst hettas glaset upp till 1200 grader varpå blåsningen börjar. En mentor är med och visar tydligt hur man ska gå till väga steg för steg. 

Du får därefter testa att skapa något av den glasklump som sätts på pipan. Detta bland annat genom att blåsa in luft i den. När du är nöjd, eller gett upp, kommer produkten du skapat att sättas in i en kylugn som har ca 500 grader. På så vis kyls glaset sakta ner varpå det får svalna några dagar. Du kan därmed komma tillbaka efter ett par dagar och hämta det du skapat. 

Kombinera med ett besök på Skansen

Har du ändå åkt till Stockholm för att testa på glasblåsning kan du passa på att besöka Skansen. I priset ingår nämligen 50 procents rabatt på en av Stockholms mest besökta resmål.

Skillnad mellan glasblåsare, glasmästare och glastekniker

Glasblåsare kallas en person som blåser glas till olika produkter. Det kan vara glas, vaser eller prydnadssaker. Hantverket innebär att man hanterar glas på olika sätt och är kreativ i sitt skapande. 

Glasmästare är istället en person som jobbar med färdiga glasrutor. Man kan skära upp glas utifrån kundens önskemål gällande form men även jobba med att renovera och sätta upp glasrutor. Här kan du läsa mer om hur det kan vara att jobba som glasmästare i Stockholm.

Glastekniker är samma sak som glasmästare. 

Titeln är därmed något fel då man inte provar på att vara glasmästare – utan glasblåsare för en dag. 

Fakta

Den fakta som presenteras är tagen från Upplevelse.com. De priser, och vad som ingår, gäller därmed enbart den upplevelse som hänvisas till. 

7 Oct 2018