PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Olika digitala hjälpmedel när du ska ta körkort

Har du redan bokat körskola för att ta körkort? En sak är klar – det är inte som det var att göra det för bara några år sedan. Samtidigt som tekniken gör framsteg, finns det allt fler möjligheter och alternativ när det kommer till inlärning. Förut var till exempel böcker regel – nu är det nästan vanligare att man använder sig av olika digitala tjänster för teorin. 

Men det är inte bara för kunskapsprovet som digitala hjälpmedel kan användas i stor utsträckning – utan även för uppkörningen. Givetvis krävs en bra körskola med duktiga instruktörer, men digitala hjälpmedel är mycket goda komplement. 

Simulator

Det blir allt vanligare att körskolor köper in simulatorer. Snarare än att testa på att bedöma olika trafiksituationer på riktigt, kan man alltså göra det i en simulator. Det här kommer med en rad olika fördelar. Den största fördelen är givetvis att det är säkrare. Gör du en felbedömning i en simulator, behöver du knappast oroa dig för skador på dig själv eller på bilen du kör i. 

För nervösa förare kan det här vara ett sätt att komma igång med körningen på riktigt. Särskilt angeläget kan det vara att använda simulatorer i lite större städer, så som Stockholm eller Göteborg. Att ge sig ut i centrala Stockholm när man är en ny förare kan minst sagt kännas nervöst. Det här kan vara något kolla upp på förhand – huruvida den körskola du tänkt gå till har en simulator eller inte. 

Körkortstjänster på nätet

Det finns många bra körkortstjänster på nätet där du kan nöta teorin. En fördel med dessa, gentemot böckerna, är att de ofta har bra frågor på de saker som du pluggat. Många har test som kan anpassas efter ett särskilt område du känner du halkar efter på, till exempel miljökörning eller vägskyltar. Många har också ett prov som ska vara så likt det riktiga kunskapsprovet som möjligt, med tidsbegränsning och fem frågor som inte räknas in i den slutliga poängen. 

Köp- och säljsajter

Internet har gjort det väldigt enkelt att spana in andrahandsmarknader inom olika produktområden. Om du inte vill använda körkortstjänster på nätet för ditt pluggande, kan du säkerligen relativt enkelt hitta billiga körkortsböcker på en dylik köp- och säljsajt. Tänk dock på att informationen måste vara uppdaterad. Det spelar ingen roll hur hårt du pluggar ifall informationen i dina böcker är felaktig eller gammal. Här kan det vara bra att stämma av med din körskola först. 

Här kan du även hitta övningskörningsskyltar, extra backspeglar och annat som kan tänkas behövas inför övningskörningen. Störst urval har du givetvis i större städer som Stockholm. Bara för att du inte i bor i Stockholm eller Göteborg innebär det dock givetvis inte att du inte kan hitta det du söker. Kanske måste du dock pendla till grannorten för att komma till en viss affär. 

1 Jun 2018