PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Organisera cruisingen bättre

Biltävlingar och cruisings hör sommaren till. Det är då man får en chans att visa upp vad man åstadkommit under vintern och det är så alla timmar i garaget äntligen ska belönas. En härlig känsla. Att få vrida om nyckeln till tändningen, höra motorn brumma igång och åka i en karavan av likasinnade människor med lika omhuldade bilar som den man själv färdas i. Att sedan bli bedömd och få stå och snacka lite om vilka reparationer man gjort, vad bilen är byggd av och vilka unika lösningar som man utfört - det är svårslaget och det gör mödan värd.

Vi skulle dock vilja se en cruising även ur ett lite mer negativt perspektiv. Ett perspektiv som arrangörerna kan ta till sig. Får alla en ärlig chans och finns det något att förbättra? Vi skulle säga att både själva cruisingen och bedömningen efteråt har brister och att man skulle kunna förbättra mycket av dessa delar. Ett tips - innan vi går vidare: dra slingan lite tydligare. Är det möjligt så kanske kommunen kan bistå med nya vägmarkeringar som ramar in hela denna happening? Det ger en extra dimension om bilarna blir tydlig inramade då det åker i staden. Vita, fina linjer mot svart asfalt. Underbart! Dessutom skulle det minska olycksrisken också.

Vägmarkeringar kan även användas vis bedömningen - detta för att varje bil ska ha en egen, given ruta. Genom vägmarkeringar - och parkeringar i dessa - så ges varje ekipage samma yta och därmed också samma chans att synas. Visst, det finns fortfarande mer- och mindre attraktiva platser. Där får man dra lott. Men, vi anser att tydliga vägmarkeringar skulle förhindra det faktum att vissa bilar ges ett större utrymme på bekostnad av andra. Det är vårt första tips.

Röstningen bör ske av alla

Det andra tipset är att ta bort all typ av domarbedömning. Folk - deltagare och publik - är där för att ha skoj. Inte för att en domare ska sålla bort en del bilar direkt. Vårt råd är att man låter publiken delta i omröstningen och att alla typer av bilar får vara med.

Det kan innebära att en gammal Volvo vinner (om ägaren har många vänner), men det kan lika gärna innebära att en snygg gammal Cadillac gör det. Ta ut 50 personer slumpmässigt och låt dessa sköta röstandet. Det blir roligare - för alla parter.

Om inte så kanske en mellanväg går att hitta. Några domare har hälften av rösträtten och några i publiken har den andra häften. Det skulle påminna om hur man röstar på Schlagerfestivalen. Och: det är väl ändå ett upplägg som uppenbarligen verkar passa gemene man?

21 Sep 2018