PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Rätt bil för golvläggaren

Här i bloggen kommer vi att skriva en serie med artiklar om att välja rätt bil för olika företagsgrupper. Först ut är golvläggare.

Fordon med flexibilitet

Golvläggare behöver i regel en bil med flexibilitet då denna yrkesgrupp ofta arbetar med tilläggstjänster såsom golvslipning och renovering av snickerier. För att kunna ta med sig en golvslipningsmaskin i bagaget behövs det rejäl lastvolym och ordentliga förankringspunkter för att utrustningen ska stå stadigt medan du kör.

I övrigt består verktygen mest av mindre handverktyg och möjligen en cirkelsåg för att skära till plankor, men detta går att få in även i en mindre van. Modeller som Volkswagen Caddy eller Renault Kangoo brukar räcka till för de flesta.

Långt fordon eller lastmöjlighet på taket

När man renoverar golv med massivt trä kan det ibland finnas önskemål om fullånga plankor. Då krävs det givetvis att det finns möjlighet att transportera dessa. Sker det mer sällan kan du som jobbar med golvläggning beställa transport direkt till adressen där plankorna ska läggas. Gör du den typen av jobb oftare kan det vara värt att investera i en lång van modell VW Crafter eller kanske en Mercedes Sprinter i den längsta versionen. Ett alternativ är att välja en kortare van med ett rejält takräcke där det går att surra fast lasten.

Välj ett snålt fordon

Som hantverkare vill du gärna spara på bränslekostnaderna. Att välja ett fordon som går snålt är alltid en fördel och för det mesta behöver du inte en så stor motor för att kunna utföra ditt arbete. Det är mest hantverkare som är verksamma ute på landet som kan behöva fyrhjulsdrift och en kraftigare motor. Du som mest utför jobb i stan tjänar på att välja en snål motor och högsta möjliga miljöklass.

Kör du mestadels kortare sträckor kan du till och med överlägga att skaffa en elbil för att spara på parkeringskostnader och få skattelättnader. Bättre för miljön och samvetet blir det också.

Extrautrustning

Som golvläggare är det sällan du får in nya uppdrag på stående fot, så här är behovet av extrautrustning såsom handsfree, navigation och liknande mindre. Det brukar räcka att man skaffar ett fäste för mobiltelefonen och ett bluetooth-headset. Om du har budget nog kan du givetvis investera i lite mer “lull-lull” men absolut nödvändigt är det inte.

Som småföretagare lönar det sig i regel att leasa den här typen av fordon. Som golvläggare, förutsatt att du håller fordonet rent, brukar det inte vara så hårt slitage på bilen som i andra yrkesgrupper, så det brukar inte vara något större problem med värdet när fordonet ska bytas in mot ett nytt.

24 Aug 2017