PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Riskettan obligatorisk i körkortsutbildningen

Det är en lång utbildning till att ta körkort. Bland annat är det mycket teori som man inte ska underskatta. Den så kallade “riskettan” är ett obligatoriskt moment man måste bli godkänd i.

Har du bestämt dig för att ta körkort? Då är det bara att gratulera! Körkort och bil kommer ge dig efterlängtad frihet som inte kan jämföras med någonting annat. Du slipper den långsamma och trånga kollektivtrafiken. Inga mer stillastående tåg på grund av elfel, banfel eller obehöriga i spåren. Istället kan du glida in bakom ratten och ta närmsta vägen till ditt mål utan massa irriterande stopp, skrikande barn och säten som luktar urin. Att ge sig ut med bilen erbjuder en rörelsefrihet som är svår att beskriva. Med andra ord kommer ditt körkort ge dig och dina vänner helt nya möjligheter och referensramar. Men först och främst ska det där körkortet tas, och vägen dit är inte alltid rak och enkel.

Att köra bil är mer än att köra bil

När man ska lära sig köra bil behöver man lära sig betydligt mer än hur man hittar dragläge, växlar och fickparkerar. Förutom alla trafikregler och skyltar handlar en stor del av körkortsutbildningen om vilka risker som är förenat med bilkörning och vilka beteende som triggar olika typer av situationer som utgör risker i körningen.

Bland dessa är då till exempel riskettan. Det är en obligatorisk utbildning som fokuserar på vilka störningsfaktorer du måste vara medveten om och uppmärksam på som bilförare. Till exempel berör man ämnen som alkohol och droger och hur de påverkar din körförmåga, men också trötthet och inte minst medpassagerare.

Stor makt kräver stort ansvar

Under riskettan får du dels lyssna på en föreläsning från en körskollärare eller annan personal från körskolan eller trafikverket. Men utöver att du lyssnar och tar emot information kommer du också behöva delta i diskussioner kring det du hör. Bland annat får du ta del av olycksfallsstatistik, både singelolyckor och olyckor med flera aktörer inblandade, och diskutera hur du tänker att man skulle kunna minska olyckorna på vägarna.

Det krävs inga förkunskaper för att riskettan. Kunskapen som du behöver får du där och då på utbildningen. Riskettan pågår i de flesta fall vid ett tillfälle och varar några timmar. Man ska inte underskatta teorin i vilka risker som följer bilkörningen. Att ha körkort är stor makt. Och som Ben Parker sade i Spider-Man: med stor makt kommer stort ansvar. Läs mer om riskettan på denna hemsida: https://www.riskettanstockholm.nu/

4 Aug 2020