PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Så gör du underlaget hållbart för garageuppfarten

Önskar du dig en snygg garageuppfart? Den som är noggrann med sin trädgård, är lika noggrann när det kommer till garageuppfarten. Det är helhetsintrycket om är det viktiga om man vill ha en vacker tomt kring sitt hus. Särskilt viktigt blir garageuppfarten om garaget är en del av huset, eller i absolut anslutning till huset. 

Underlaget mycket viktigt

När det kommer till att göra garageuppfarten snygg, är det lika viktigt att underlaget blir det rätta, oberoende om du sedan lägger asfalt eller gör en stenläggning på garaguppfarten. Det som händer med garageuppfarten, om du inte är noggrann med underlaget är att med tiden kan den sjunka eller bli ojämn med tiden som går. Den starka tjälen kan också urholka området kring garageuppfarten. Då är det mycket viktigt att underlaget görs på rätt sätt som står emot tjälen och som behåller sin släta och flata yta i längden. Det finns knep som gör att den inte förskjuts eller rör sig, framför allt viktigt är detta om du väljer en stenläggning invid din garageuppfart.

Fiberduk, makadam och sand

En fiberduk som man sedan lägger makadam och sand ovanpå är de traditionella sätten som man använder för att bygga ett underlag för stenläggning. Först lägger man fiberduken för att förhindra ogräs att få fäste i själva underlaget. Makadamen lägger du först, och underst, sedan sand. Till sist läggs stenarna och dem måste du vibrera dem så att de lägger sig tätt, tätt intill varandra. I synnerhet det sistnämnda är viktigt för att stenläggningen ska sätta sig ordentligt.

1. Synlig kant kring stenläggningen

Hemligheten som ligger bakom en snygg stenläggning i längden är att bygga med en kant kring hela stenläggningen. Det är inte dumt att bygga en synlig kant kring hela stenläggningen, eller så förstärker du endast garageuppfarten med en synlig kant. Väljer du en synlig kant, bygger du den med samma stenar som du anlägger hela stenläggningen med.

2. Osynlig kant kring stenläggning

Vill du inte ha en synlig kant, kan du bygga kanten med hjälp av betong. Då gräver du runt stenläggningen och bygger med betong i utgrävningen kring stenläggningen. Sedan planterar du gräs vid betongkanten, på så sätt blir det en osynlig kant kring stenläggningen.

Vi vet att detta är ett svårt arbete att genomföra för en lekman. Därför avråder vi alla att inte göra det själva. Ibland har man sett stenar som sticker upp ur en gräsmatta som visar att det är en amatör som har lagt dem i ett försök att göra en stenläggning. Anlita i stället en stenläggare i Stockholm. Läs mer här.

16 Feb 2019