PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Så påverkas din bil av motoroptimering

Optimera motorn eller inte? Om det är något som passar just dig beror på vad du vill få ut av din bil. Det du kan få ut av en motoroptimering är främst följande:

Körglädje

Använder du din bil enbart som ett transportfordon? Eller älskar du att köra bil, njuta av farten, upplevelsen och känslan att styra fram på snirkliga vägar?

Är du den andra kategorin passar motoroptimering perfekt. Det handlar nämligen om att optimera motorn så den levererar maximal effekt utifrån vad man vill ha ut. Låt motorn få visa sin fulla potential helt enkelt. Det kan handla allt från flyttad toppfartsspärr till större effekt.

Effekt

Brukar du dra tunga släp? Har en traktor med lite för liten motor? Då kan motoroptimering vara lösningen. I detta fall innebär motoroptimeringen att motorn får större effekt och mer vridmoment. Detta då anpassat efter det register som efterfrågas. Därmed kan traktorn arbeta med arbeten som annars varit svåra att hantera osv.

Hur stor förändring i effekt som kan ske beror delvis på vad det är för motor. Motoroptimering är exempelvis mer effektivt på turbobensinare och turbodiesel än en sugmotor.

Vid en sugmotor kan en effektförbättring ske på 4-10% men det kan då krävas flera optimeringstillfällen. En del företag som arbetar med optimering gör inte ens något åt dessa motorer. Detta då de anser att insatsen inte står i förhållande till eventuell vinst för bilägaren. Men samtidig ska man inte enbart se på sifforna. Att få 4% mer effekt kanske låter lite men en motoroptimering handlar inte enbart om att öka effekten utan att skapa en helhetslösning för motorn med ett gott resultat för körglädje och kraft.

Är det istället turbo finns större möjligheter. Detta eftersom utvecklingen går mot lägre cylindervolym men färre cylindrar samt att det finns en turbomatning. I och med att nästan alla moderna dieselmotorer är turbo är det lätt att göra motoroptimeringar på dessa. Det blir även allt vanligare på bensinbilar vilket är positivt för optimeringsbranschen. På dessa modeller är det inte ovanligt med effektförbättring på 15-20% men vissa kan öka med så mycket som 40-50%.

Lägre bränsleförbrukning

Genom att finjustera inställningarna skapas ekonomiska fördelar för de som genomför en motoroptimering. Visserligen kostar optimeringen relativt mycket men man alltså då räkna bort den kommande besparingen. Det finns flera exempel där optimeringen sparat 10-20% i bränsleförbrukning på tyngre fordon. Men även på personbilar kan förbrukningen minskas.

En orsak till att lägre bränsleförbrukning kan ske är att omprogrammering gör att bilen får en mjukare och lugnare gång. Det beror även på att förbränningen blir mer effektiv.

 

29 Dec 2017