PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Smarta tips för ett hållbart bilköp

När man köper bil vill man att bilen man köper ska uppfyller de krav man ställer och de behov man har. Men utan att man behöver bli ruinerad. Detta är inte helt lätt och viss guidning kan behövas.

Det första som bör undersökas är marknaden. Vilken bil är man ute efter? Hur ser marknaden ut? Vilka priser gäller för just denna bil? Här krävs en hel del tålamod, mycket tid bakom datorskärmen och en hel del anteckningar i anteckningsblocket. När man väl studerat marknaden och har koll på det genomsnittliga priset på bilen man är ute efter gäller det att hitta rätt säljare. I detta skede måste man överlägga med sig själv om hur van man är att förhandla. Är man van och bra på att argumentera och pruta så kan man chansa på att kolla privata säljare. Är man mindre van eller om man inte finner det man söker hos en privat säljare så kan man alltid kolla med en bilhandlare. Oavsett så finns det en del saker som är värda att tänka på.

Påverka säljaren

Man vill så tidigt som möjligt börja bearbeta säljaren, oavsett som man köper privat eller hos en bilhandlare. Det är viktigt börja ställa frågor direkt och kosta på sig många besök, framförallt om man köper hos en bilhandlare. Hos en privatperson måste det gå lite fortare, då andra intressenter är inblandade i större grad. Testa prutmånen, här gäller det att inte vara blyg. Tänk på att det är du som är i överläge. Våga pruta hårt för att se reaktionen hos säljaren. Man bör också påpeka brister på bilen och ställa frågor utefter dessa. Utöver att få ner priset vill man ju också att bilen man köper ska vara i bra skick och hålla länge. Därför är själva provkörningen och undersökningen av bilen också viktig.

Undersökning och provkörning

Under undersökningen av bilen kollar man framförallt bilens yttre. Här bör man vara vaksam på bucklor och färgskiftningar. Inne i bilen bör man vara vaksam på slitage på möblerna, golvet och vid pedalerna. Är det mycket slitage vid pedalerna tyder det på att bilen gått långt. Notera allt i ett anteckningsblock och använd i slutförhandlingsfasen. Vid provkörningen kan man testa alla växlar och lyssna efter ljud. Man kan också testa släppa ratten för att se om bilen drar åt något håll. Bromsarna bör också testas ordentligt. Därför bör man en gång under färden testa att bromsa in hårt.

2 Apr 2020