PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Ta fram racerföraren i dig på gokartbanan

Cruising är en livsstil, och inget kan jämföras med känslan av att glida fram i en karavan med välbehållna veteranbilar där lacken blänker i solen. I Stockholm med omnejd anordnas flera cruisingevenemang varje år, där bilentusiaster från hela Mälardalen samlas och beundrar alla vackra veteranbilar som finns här. I cruising handlar det inte om vem som kör snabbast eller har bäst teknik i kurvorna, utan om vem som vårdat och renoverat sin bil på bästa sätt.

Men ibland kommer ju lusten att få trampa lite hårdare på gaspedalen, och vill man hålla sig någorlunda inom lagens råmärken men ändå uppleva känslan av ett riktigt racerlopp så är man hänvisad till gokart. I Stockholm finns många banor som erbjuder riktig gokart, med välpreparerade banor, tidtagning och möjlighet att mäta sig mot sina vänner i heat och finaler. Hastigheten i gokart är kanske inte hisnande jämfört med att blåsa på i över 200 km/h ute på landsvägen, men det är lagligt och när man sitter i ett så litet fordon, som dessutom har en såpass låg tyngdpunkt, så känns de 70-80 km/h som en gokart kommer upp i som betydligt mer.

Roligt men säkert

Som After Work eller som födelsedagsfirande passar gokart utmärkt som startpunkt. Reglerna kräver dock alltid att man inte får vara alkoholpåverkad när man kör; gokart i Stockholm är inte Vilda Västern utan banorna är noga med att kunna garantera alla förares säkerhet, vilket såklart utesluter rattfylla.

Det är självklart förbjudet att medvetet preja eller köra in i varandra. Förare som missköter sig upprepade gånger får avbryta sina åk. Gokart är inte som radiobilar designade för att stöta i varandra; när det smäller i gokart smäller det rejält, och det är inget man vill vara med om när man tänkt ha en rolig stund med kompisarna eller kollegorna.

Gokart i Stockholm

Över hela Stockholm finns anläggningar som erbjuder gokart, ofta tillsammans med andra aktiviteter som passar bra i grupp, som paintball, bowling, femkamp och så vidare. Det gör att man kan börja kvällen med gokart och sedan gå över till andra aktiviteter som tillåter att man tar sig en öl. Det är dock vanligt att man tycker det är så roligt att man betalar för några extra heat.

Snabbare och svårare än man tror

Det vanliga är att en gokart har en motor på ungefär tio hästkrafter, vilket ger en ungefärlig maxhastighet på ca 80 km/h. På en gokartbana känns det dock som betydligt mer, och det tar några varv innan man vågar trampa gasen i botten på raksträckorna. Gokart är lätt att lära sig - det är i princip bara att trycka igång motorn, gasa med höger fot och bromsa med vänster – men att lära sig köra riktigt bra tar tid. Det handlar om hur man kommer in i en kurva, exakt när man ska börja gasa för att få rätt acceleration på raksträckan och så vidare, precis som i Formel 1 eller andra typer av tävlingskörning. Har man en gång provat på gokart är det lätt att bli beroende.

 

4 Sep 2019