PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Tips för dig som har köpt en elbil

Är du en lycklig ägare till en elbil? Då är det bara att gratulera! Du är en förebild för alla körkortsinnehavare och miljömedvetna. Men det finns lite att lära om elbilar. Hur laddar man den?

Att köpa bil är svårt. Att välja en elbil är desto lättare. I dagens samhälle är det ett enormt fokus på vårt klimat och vilka aktiva val man kan göra för att minska sin negativa påverkan på miljön. Några av de största och viktigaste valen man som privatperson aktivt kan påverka är valet av bil och dess drivmedel. Kanske var valet lätt, men hur går det till att köra elbil i praktiken? Och i synnerhet – hur går det till att ladda bilen?

Installera en laddstation hemma

Har man köpt en elbil så är det nästan helt väsentligt att också låta installera en laddstation. Tänk vilken lyx att slippa köra till macken för att tanka och istället låta “tankandet” ske när du gör någonting annat. Varje gång som du sätter dig i bilen så kan du köra iväg med en fulladdad tank. En laddstation i hemmet är både smidigt och effektivt. Dessutom kan den installeras i princip var som helst. Oftast placeras en laddbox på en vägg i garaget eller på en annan vägg i närheten av stället där bilen står parkerad. Har man inte en tillgänglig vägg så kan man istället installera en laddstolpe i marken. Laddstationen till elbilen går att installera i princip var som helst, så att det ska kunna finnas lösningar som passar för alla.

Hur fungerar laddstationen?

Laddstationen ska på eget vis försörjas genom bostadens elcentral. Att ladda bilen direkt i en elkontakt är absolut inte att rekommendera och har lett till flera brandolyckor. För att laddstationen ska kunna fungera säkert så måste den installeras av en elinstallatör med behörighet. Denne kan i sin tur tillsammans med dig planera för vilken lösning som passar bäst i just ditt hem. För att laddningen av bilen ska bli så smidig som möjligt så kan man idag styra den genom sin mobil. Med hjälp av en app som man laddar ner så kan man både se hur mycket el som förbrukas och hur mycket som är kvar innan bilen är fulladdad. Dessutom kan man via appen både pausa och avsluta laddningen. Smidigast av allt är nog att du genom appen kan planera in laddningens starttid för att matcha med det billigaste elpriset.

21 Apr 2020