PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Tips inför körkortet

Ska du ta körkort? Grattis! Vägen till körkortet kan vara både rolig och spännande – men också utmanande. Det krävs en hel del arbete, bland annat en handledarkurs och en hel del övningskörning, för att slutligen kunna stå där med kortet i handen. Det handlar inte bara om att förbättra sina förmågor rent mekaniskt – att kunna manövrera bilen – utan det innebär också en hel del teoretiskt arbete. För att göra vägen så lätt som möjligt finns det ett par tips att ta del av. 

Blanda lektioner hos körskola med privata lektioner

Har du redan gått en handledarkurs med din tänkta handledare? Det är absolut inget fel i att övningsköra privat – tvärtom – men det kan vara bra att varva de privata lektionerna med lite tid hos körskola. Detta eftersom saker och ting förändras, och om din handledare tog körkort för 20 år sedan är det inte säkert att du lär dig helt rätt saker. Kom ihåg att göra ungefär samma saker privat som du gör hos körskolan. Om du inte har börjat med stadskörning i Stockholm med din trafikskola ännu, kan det vara bra att också vänta med det privat. Just i Stockholm och andra storstäder kan det här vara särskilt viktigt, eftersom man som regel ställs inför mer krävande situationer som bilförare. Läs mer om hur man går en handledarkurs i Stockholm på: http://www.handledarkursstockholm.biz.

Välj rätt trafikskola

Att välja rätt trafikskola är viktigt, inte bara för körlektionerna, utan också för den handledarkurs man måste gå för att få köra privat. De allra flesta svenska körskolor håller god klass, men det kan skilja betydligt åt när det kommer till priser. Titta runt en del för att jämföra priser för såväl handledarkurser som körlektioner. I större städer som Stockholm har du ett stort utbud att välja mellan. Bor du inte i Stockholm eller annan större stad kan det vara läge att söka sig till en grannort, om trafikskolan just på din ort är väldigt dyr (eller dålig). 

Skaffa en träningsbil

Om man inte har några särskilda krav – eller särskilt hög standard – behöver det inte bli särskilt dyrt att köpa en bil. Det kan vara värt de tusenlappar de kostar, istället för att möjligen repa föräldrarnas nya bil. Det är långt ifrån alla som gör några skador på bilen de övningskör i – men risken är helt klart förhöjd när man inte har någon erfarenhet. 

Hitta en körskola med simulator

Det blir allt vanligare att körskolorna har simulatorer. På så sätt kan väldigt färska förare tränas på vanliga situationer i trafiken utan att risk för skador på liv och lem (eller bil) föreligger. Det här kommer med flera fördelar, bland annat är det miljövänligt och hyfsat billigt, samtidigt som det är ett mycket gott alternativ för de förare som känner sig osäkra framför ratten. Hellre misslyckas med att bedöma en trafiksituation i en simulator, snarare än att göra det i trafiken. 

20 May 2018