PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Trygga köp och försäljningar med bilhandlare

Är det till slut dags att sälja bilen eller köpa en ny? Idag kan man hitta många tveksamma marknader för bilar. Vänd dig till din lokala bilhandlare för trygga och säkra avtal skyddade av lag.

En bil är för många människor en av de käraste – om inte den käraste – ägodel man kan besitta. Bilar har en förmåga att framkalla många känslor, inte minst nostalgiska sådana. Det kan för en hel del vara svårt att säga adjö till en bil som man till slut måste göra sig av med. Antingen för att man behöver sälja den eller för att den helt enkelt har sjungit på sista refrängen. Andra har betydligt mer flyktiga relationer till sina bilar och kan nästan byta bil som man byter underkläder. Oavsett vilken anledning man har till att sälja eller köpa en bil finns det flera anledningar att använda sig av en bilhandlare.

Bilhandlaren ger skydd från konsumentköplagen

Idag kan man köpa sin bil på en mängd olika plattformar, i synnerhet begagnade bilar. Det finns annonssidor som Blocket, man kan annonsera i tidningen och ibland kan man faktiskt ha tur att åka förbi ett drömåk med en “till salu”-skylt i ena bakfönstret. Visst kan man fynda, men du köper fördelaktigast din nya eller begagnade bil genom en ordentlig bilhandlare. När du köper din bil från en bilhandlare hamnar ditt köp under konsumentköplagen. Det innebär att säljaren måste följa särskilda lagar kring produkten som säljs och du kan ha rätt till återbetalning eller ersättning om det är något fel på produkten. Dessa lagar kan vara lätta att kringgå om man till exempel säljer en bil på Blocket, och är därför inte ett lika säkert val för köparen.

Att tänka på vid bilköp

Precis som vid de större köpen man kan göra finns det ett par hållpunkter att stanna upp vid när det är dags för att köpa ny bil, även om man köper en begagnad sådan och köper av en bilhandlare. Först och främst bör du ha tänkt igenom vilket behov du har av bilen, om det ens lönar sig att köpa en egen bil utifrån hur mycket du kommer att köra. Dessutom ska du alltid begära att få provköra bilen. Då får du både en känsla för upplevelsen att sitta bakom ratten i den nya bilen samt vad som fungerar bra eller mindre bra. Sedan ska du naturligtvis ha koll på pappersarbetet – skriv alltid ett köpekontrakt.

11 Jun 2020