PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Tvätta en buss – är det svårt?

Hur svårt kan det vara att tvätta en buss? Är det inte som att tvätta en bil, men gånger 10 – ungefär? De som städar bussar skulle nog addera det till – som att tvätta bilen men gånger 50. Det är ett stort arbete på många sätt: 

– Det kan tyckas skitigt och besvärligt och det kan det ju vara, men mest på vintrarna med grus och snö. Vi tvättar bussarna utvändigt med hjälp av en automattvätt, framrutan manuellt utanpå, skurar golven, tömmer sopor och gör en säkerhetskontroll. Det brukar ta en halvtimme per buss. Vi gör också storstädning av bussarna då vi även putsar fönstren och gör allt annat noggrannare. En storstädning av en buss kan ta upp till fyra timmar, säger Ronny som arbetar med att tvätta bussar för Nobina, bussbolag till tidningen Dala-Demokraten.

Han beskriver en busstädning mest som den är. Beroende på hur smutsig bussen är, kan den ta allt från 1-2 timmar till 4-5 timmar om bussen är riktigt smutsig. 

Städa först bussen invändigt

Man börjar alltså inne i bussen och samlar ihop allt som finns nedskräpat i bussen. Efter det tar man en fuktig trasa och torkar alla säten. Sedan dammsuger man sätena. Sedan sopar man gången i bussen, moppar den och håller den på så sätt ren. Har bussen en toalett är det mycket viktigt att rengöra den för att stoppa allt som kan lukta illa i bussen. Rengör först handfatet med en trasa, avsedd för det och rengöringsmedel. Rengör sedan toalettstolen med rengöringsmedel. Moppa till sist golvet i toaletten.

Rengör sedan bussen utvändigt

Använd en tvättautomat för att rengöra bussen utvändigt. När bussen är färdigt rengjord i automaten, bör man rengöra fönster, för att den inte ska bli randig av rengöringsmedel kan du behöva rengöra fönstren separat och använd då riktigt fönstertvättmedel. Använd fönsterskrapa för bästa resultat. Rengör även fälgarna särskilt och med rengöringsmedel som är avsett för fälgar.

Köra buss i Västerås

Det är riktigt populärt att köra buss i Västerås, konstaterar bussmagasinet.se. Många vill gärna köra buss i Västerås, då man senast 2013 rekryterade ett 100-tal chaufförer som körde runt i Västerås med buss. Västerås är en trevlig stad att köra i. Det är en gammal och anrik stad, en medeltida stad att köra i. De 100-tal chaufförer som fick jobbet som busschaufför hade konkurrens av så många som 400 sökande till busschaufförjobbet. Är du intresserad av att läsa mer om buss och hyra buss i Västerås, läs mer här.

2 Aug 2018