PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Uppladdning.nu – Din väg till laddstationerna

Det finns ett flertal fördelar att välja elbil – men än så länge är det främst i storstäderna de hittas. En orsak till det är att antalet laddstationer är starkt begränsade i många andra städer. Man får helt enkelt planera sin laddningstillfällen lite mer och det är där som Uppladdning.nu fyller en viktig funktion. 

På flera sätt subventionerar staten ägandet av en elbil. Bland annat går det att få halva kostnaden i bidrag för att installera en egen laddbox i hemmet. Det är näst intill ett måste om man har elbil. Men samtidigt kan man inte vara beroende av att enbart ladda hemma – man måste även veta var det finns laddstationer för elbilar i Stockholm. De som är i närheten bör man relativt snabbt upptäcka men ska man åka till andra delar av Stockholm kan Uppladdning.nu ge en tydlig guidning. 

Karta över alla laddstationer i Sverige

Tjänsten som Uppladdning.nu erbjuder innebär att man navigerar sig på en karta över Sverige och kan zooma in på specifika städer. I ett utzoomat läge kan man exempelvis se att det finns 422 laddstationer i och omkring Stockholm samt 419 i och omkring Göteborg. Här visar sig även nackdelen att ha elbil i norra delarna av Sverige. Längst med östkusten finns det laddstationer löpande i de flesta större städer men så fort man kan kommer inåt inlandet är utbudet betydligt mindre. Detta samtidigt som avstånden blir större. Än så länge är därmed elbil framförallt ett alternativ för de som bor i städer eller i alla fall har närhet till en stad. 

Likt hur Google Maps hanteras så går det att zooma in på olika delar av landet. Laddstationerna markeras ut med gröna och röda markörer. Är det många på ett ställe visas istället en grön punkt med en siffra i. Denna siffra visar hur många stationer som finns i närheten. Genom att zooma in kan man sedan se dessa. 

Genom att klicka på en markör visas först dess namn och plats. Här framgår det även vad för slags laddstation det är. Exempelvis kan det stå ”Mode-3, Type-2 med fast kabel”. Här gäller det alltså att vara medveten om vilken modell man har vilket därmed avgör vilken av alla laddstationer i Stockholm som kan vara aktuella. 

Det går i detta läge även att klicka på ”Läs mer” vilket gör att man får mer komplett information om platsen. Det kan exempelvis framgå vem som äger den, kontaktuppgifter till ägaren, datum som den är aktiv samt dess koordinater. 

Uppladdning.nu är alltså ett mycket smidigt verktyg för dig som vill hitta närmaste laddstation – eller planerar en längre resa och vill vara säker på att kunna ladda batteriet på vägen. 

23 Jul 2018