PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vad är en körjournal egentligen?

Kör du bil i tjänsten? Funderar du på vad en körjournal är eller varför du ska föra en körjournal? Här får du reda på vilka uppgifter som behövs i din körjournal.

En körjournal är egentligen en journal över hur en bil körts. För den som använder en bil i jobbet så är egentligen en körjournal nästan ett måste. Varför är det så? Det är egentligen inget lagkrav att föra en körjournal. Skatteverket rekommenderar dock att föra körjournal då det är ett bra sätt att visa hur en anställd eller du själv använder bilen. Anledningen till varför man har en körjournal är att när Skatteverket gör en revision så blir det lättare att visa hur mycket eller för den delen lite du ska betala i skatt.

Vad ska en körjournal innehålla?

Idag finns det såklart många färdiga mallar du kan använda och även program eller appar. Det är bara en smaksak. Det kan dock vara bra att ladda upp körjournalen på någon molntjänst om du har den digitalt. Datorer kan alltid krascha. Oavsett så ska eller rättare sagt bör följande information framgå:

  • Bilens mätarställning vid årets början.
  • Det datum och bilens mätarställning vid resans start och varifrån själva resan började.
  • I vilket ärende bilen användes
  • Vilka platser, företag och kontaktpersoner som besöktes. Detta behöver du inte ange om bilen används privat.
  • Hur många mil eller kilometer som bilen körts
  • Datum och mätarställning vid resans slut och här inkluderar du vart resan avslutades.
  • Sist men inte minst. Bilens mätarställning vid årets slut.

Det är alltid bra att spara kvitto vid tankningar där du kan se pris på bensinen. Det går inte att komma ifrån att ordning och reda lönar sig i längden.

Vad kan det få för konsekvenser om man inte använder körjournal?

Du kan se själva journalen som ett bevis till Skatteverket över hur du använt bilen i tjänsten kontra privat. Som egenföretagare så kan det vara avgörande om du åker på att betala restskatt. Skatteverket är inte alltid så förlåtande när det kommer till skatter. Är du anställd och använder företagets bil i tjänsten kan det också vara så att din arbetsgivare vill se redovisat hur du använt bilen då det är kostnader som de står för. Framför allt om kostnader för körningen och bensin är oväntat höga någon gång. Så en körjournal kan verkligen göra livet lättare, även om det kan kännas tråkigt att fylla i inför varje resa.

15 Jan 2020