PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vad behöver man för att genomföra ett bilköp?

När man längtar efter en bil men frågorna är för många. Hur går man tillväga? Vad kostar det att köpa bil? Hur mycket måste man lägga i kontantinsats? Välja bilhandlare eller privatperson?

Det finns många funderingar förstås. Men ett bra tips är att välja en bilhandlare. Där har du personal med massor av kunskap som har översikt över både försäkringar och marknadsvärde. Bilskojare är något man kanske tänker på när det gäller bilhandlare. Något som ligger kvar sedan långt tillbaka. Men numera är det en större trygghet att handla av en firma än av en privatperson. När bilen är köpt privat är det bara säljarens ord mot köparens ord och svårt att ta tillbaka köpet.

Vissa saker som egentligen är ganska självklara är extra viktiga att tänka på. Som vad man ska använda bilen till. Är det att köra stadskörning eller ska man ut och åka på landsvägar? Det handlar nämligen om att tryggt kunna ta sig fram. Så ska du köra på landet kan det vara bra att ha en bil som är lite rejälare och kanske har fyrhjulsdrift. Beroende på om det är krokiga vägar som kan vara hala och snöiga och lite svårframkomliga på vintern. Behöver du stort bagageutrymme? Önskar du tre- eller femdörrars?

Hur viktig är miljön?

En aspekt som blir viktigare och viktigare numera är om bilen är miljövänlig. Det kan vara hur mycket bensin den drar vilket i förlängningen talar om hur mycket föroreningar bilen släpper ut. En av dagens vinnare är elhybriden. Det vill säga en bil som går på el så länge den är laddad och sedan övergår till bensin medans den laddar om batteriet. Och nej, man behöver inte ladda det på en laddningsstation som man måste med elbilen, den laddar nämligen medan man kör.

Det man behöver

I korta ordalag: det man behöver för att köpa en bil är vetskap om vad man behöver. Gärna lite kunskap om märket man önskar och även att ha läst på lite om försäkringar och billån för att få en så bra deal som möjligt. Oftast behövs även en kontantinsats, som brukar ligga på ca 20% av bilens pris. Det är också bra att ha tänkt över hur mycket man vill betala per månad och hur lång avbetalningstid man vill ha. Har man en bil kan man kanske byta in den och använda den som kontantinsats.

7 Apr 2020