PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vad göra vid stenskott i vindrutan?

Under tidig vår är det mycket vanligt att bilar får stenskott i vindrutan. Efter att snön har smält bort, men innan gruset har sopats undan, finns en stor risk att framrutan inte håller sig hel särskilt länge. Det är svårt att undvika detta helt, även om man håller ett gott avstånd till bilen framför. Om stenskottet är litet och man gör något åt det tidigt, kan man klara sig billigt undan. Om man däremot låter sprickan vara, och den förstoras, kan man behöva gå till en glasmästare för att få hela vindrutan utbytt. Att gå till en glasmästare kan bli dyrt, åtminstone i förhållande till vad det kostar att laga stenskottet när det är nytt. Dock är det normalt försäkringsbolaget som betalar merparten av vad det kostar. Mer om detta nedan. 

Försäkring

De flesta försäkringsbolag vill att du betalar någonstans mellan 1 500 och 2 000 kronor för bytet av en vindruta. Det här gäller dock inte alla. En del försäkringsbolag vill att du ska betala ungefär en tredjedel av vad det totalt kostar att genomföra bytet. Lägg därutöver till att vindrutor idag ofta är både stora och något komplexa i sin konstruktion och sättning, och priserna kan bli rätt höga. Dyrare blir det ju större bilen är. Det är vanligt idag att man kör stora bilar, ibland kanske större än vad man behöver. Att byta rutor på dessa kan bli betydligt dyrare än 1 500 kronor. 

Kolla om försäkringen täcker kostnaderna

Att laga ett stenskott när det är nytt är dock gratis i många fall. Svenska försäkringsbolag lägger ner tiotals (om inte hundratals) miljoner varje år till glasmästare som byter bilglas. Att rutorna istället lagas så fort så som möjligt är alltså en investering för dem, och de uppmuntrar gärna till det. Vissa försäkringsbolag erbjuder gratis lagning, medan andra tar en mindre summa runt hundralappen för arbetet. 

Var kan man få vindrutan lagad?

Glasmästare och aktörer som lagar stenskott finns det gott om i de allra flesta hörnen av landet. Tar vi till exempel Haninge i Stockholm som exempel (Haninge är en ganska liten kommun), ser vi att det finns flertalet aktörer, bara inom kommunens gränser, som erbjuder sig att byta bilglas och laga stenskott. 

Att byta bilglas och att laga stenskott är dock två vitt skilda uppgifter, även om många (inkl. merparten av aktörerna i Haninge) erbjuder sina kunder att utföra båda jobben. Klart är att i alla fall att det inte bör finnas några problem att få sin vindruta lagad, oavsett om man bor i Haninge, Kramfors, Malmö eller Strömstad. Aktörerna är helt enkelt många. Läs mer här om en glasmästare i Haninge.

27 Feb 2018