PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vad händer med bilsporten?

Varje år delas det välkända Jerringpriset ut på Sportgalan och flera olika idrottsmän- och kvinnor nomineras till det prestigefyllda priset. Senast vi sett en nominering av en bilsportförare var förra året, det vill säga en som har chansen att vinna Jerringpriset vid årets Sportgala är Johan Kristoffersson. Han segrade i rallycrossens världsmästerskap i Riga förra året. De andra nominerade är; Stefan Olsson, som vann i Wimbledon i paratennis (handikapptennis). Sofia Olsson som vann guld i World Games i thaiboxning. Tove Alexandersson har en diger prissamling i orientering; tre VM-guld och guld i världscupen i orientering. En annan nominerad är Peder Fredricson i ridsport som vann EM-guld i individuell hästhoppning och EM-silver i laghoppning.

Både herrfotbollen och Tre kronor nominerade

Även herrlandslaget i fotboll som är klara för världsmästerskapen i Ryssland, som inte är avgjort ännu. Ett annat lag är Tre kronor, som vann VM-guld förra året. Den sista av åtta nominerade är den segerrika Sarah Sjöström som vunnit tre VM-guld och slagit sex världsrekord, samt seger i världscupen.  Oklart ännu om den svenska bilsportföraren Får något pris, det är nämligen inte ofta som en bilsportförare blir nominerad eller prisad. Vi har inte så många bilsportförare som tagit något pris, vi saknar en egen svensk Schumacher helt enkelt. 

Racerförare som är på G

Men ska man tro Aftonbladet finns en del hopp bland den unga generationen racerförare. Närmast har vi Marcus Ericsson på Formel 1, Joel Eriksson på Formel 3, Felix Rosenqvist på Super Formula, Mattias Ekström på DTM, som inte är så purung längre. Vidare har vi Johan Kristoffersson på rallycross, Pontus Rideman på rally, Linus Lundqvist på Formel 4, Thed Björk på WTCC och till sist Gustav Malja på Formel 2.  Vi återkommer om Jerringpriset och svensk bilsport på denna blogg.

Även om mycket finns att önska när det kommer till svenska racerförare och utvecklingen av lovande unga sådana finns det alltås hopp inför framtiden. En stor och säkert en avgörande faktor om vi ska se fler racerförare i framtiden är att de unga förses med förutsättningarna att både bli intresserad av och ägan sig åt bilsport, är att förse dem med de bilar som krävs.

Många unga förare börjar som mekaniker. Det är en av de bästa förutsättnignarna för en ung förare att lära sig bilens egenskaper och kunna meka med sin egen bil. Antagligen skulle vi behöva fler bilgarage för att väcka deras motorintresse. De vuxna borde helt enkelt meka mer med sina bilar och vara ett föredöme för ett ökat bilintresse. Hur gör du själv? Har du något garage och vilken inredning använder du dig av? Här kan du läsa mer om garageportar i Göteborg.

26 Jan 2018