PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vad kostar det att skrota bilen?

bilskrot

Kostar det något att skrota bilen? Är det avgift om man behöver hjälp med transporten? Vad gäller kring skrotningspremien? Vi reder ut begreppen med prisexempel från ett par bilskrotningsföretag i Stockholm.

Ingen avgift på bilskroten

Om du väljer att skrota bilen hos en bilskrot som är auktoriserad av bilproducenterna kostar det inget att lämna in bilen. Detta utifrån det producentansvar som ligger på branschen vilket betyder att de måste ta emot skrotbilar. Om man däremot väljer att skrota bilen hos en bilskrot i Stockholm som inte har denna auktorisation har de rätten att ta ut en avgift. Man bör alltså kontrollera upp detta i förväg.

Dessutom finns det ibland krav på att bilen inte ska vara sönderplockad. Som ett företag skriver så får bilen inte ”sakna vitala delar”.

Avgift vid hämtning

Det varierar mellan skrotningsföretagen om de tar ut en avgift vid hämtning av skrotbilar eller inte. En del har en fast avgift så länge som hämtningen sker i Stockholm medan andra hämtar gratis inom ett visst specifikt område. Men det kan då finnas krav på bilen som att exempelvis hjulen måste sitta kvar.

Dyrare om bilen inte är registrerad

Generellt krävs det att bilen ska vara registrerad för att allmänna prisnivåer ska gälla. En större bilskrot skriver däremot att oregistrerade bilar och importerade bilar (som inte ännu är registrerade i Sverige) kan kostar mer att hämta. Detsamma gäller för släpvagnar, husvagnar och andra fordon än bilar. Även här finns det alltså fördel i att jämföra prisnivåerna hos flera företag innan hämtning beställs.

Orsaken att det kan kosta en slant att skrota släpvagn, husvagn och ett par andra fordon är att dessa fordon inte innefattas av producentansvaret.

Ingen skrotningspremie

Skrotningspremien togs bort sommaren 2017 vilket innebär att man inte får någon ersättning för att skrota bilen. Det finns däremot skrotar som eventuellt kan betala för att ta hand om bilen. Det handlar då maximalt om 500 kr och då krävs det även att bilen har kvar delar som man kan ta tillvara.

Prova med att sälja

Det går ofta att sälja skrotbilar trots att de är avställda, har mängder av fel och inte får köras med i trafik. Det kan därmed vara ett alternativ mot att skrota bilen. Det finns flera kanaler som är gratis att använda för att köpa och sälja fordon online. Ska man lägga upp en skrotbil på en större webbplats (som exempelvis tar 100 kr per annons) bör man få rejält för bilen för att det ska vara värt det. Många väljer däremot att bara skrota bilen och låta ett företag komma och hämta den. Det handlar ju enbart om några hundralappar mer eller mindre.

I Stockholm finns det många seriösa och pålitliga företag som köper skrotbilar, bland annat bilskrotstockholm.nu/skrota-bilen-stockholm 

28 Aug 2019