PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vem målar strecken i gatan?

Har du sett många amerikanska filmer? Filmer med stora, amerikanske bilar? Handlar filmen om ungdomar, gissar du helt rätt om det förekommer någon streetracing där. Det är ofta ungdomar, som har mekat med sin bil, trimmat motorn, bytt ut viktiga delar i bilen för att den ska bli snabbare, starkare och snyggare. Sedan vill de testa hur bra den går, jämfört med de andras bilar. En tjej (det är alltid en tjej) står med två flaggor i händerna och räknar ner till start. Sedan ser man de två bilarna vråla fram på gatan. Det enda man ser är baken på bilarna och strecken i gatan.

Vem målar strecken i gatan?

Alla som har kört bil längre sträckor har sett strecken i gatan. En sak som väcker förundran hos vissa; vem målar streck i gatan? Är det världens mest trista jobb, eller den tråkigaste syssla man kan tänka sig ägna sin tid åt? Ändå är den så viktig. Utan de där vita strecken som lyser i mörkret skulle väl fler åka av vägarna. De vita strecken räddar liv, helt enkelt, och ännu mer de vita strecken på tvären med upphöjningar som väcker den slumrande bilförare som sovit för lite.

Linjer på gatan inte bara på bilbanor

Det är mer än streck på bilvägarna som ska målas. Ibland ska det målas bilder av cyklar och gående på gång- och cykelvägarna. Ibland ska det stå anvisningar, som stopp på vägarna och så vidare. De flesta har sett olika mer eller mindre intressanta målningar på gatorna, gång- och cykelbanorna. Med olika lyckade resultat. Ändå är det strikta regler på hur målningarna ska se ut. Här ges inget utrymme till personliga åsikter om utseende, utan det krävs certifikat för att få måla dessa linjer, streck och anvisningar.

Linjer på parkeringar

Ibland önskar man att de där linjerna på landets parkeringar var fler. Men bredden och längden på parkeringarna måste följa standardmått för att inte förstöra bilarna. Det är vissa mått till höger och vänster om bilarna. Däremot kan ju bilarnas storlek variera stort. Vilket ju påverkar möjligheterna att parkera. Däremot undrar man ju om inte handlarna som beställer parkeringens storlek är något snåla. Man önskar ofta att även om det inte handlar om större parkeringsfickor, så att det i alla fall fanns fler parkeringsfickor. Ibland ser man gamla parkeringslinjer, som har nötts bort och är mer eller mindre osynliga för bilförarna.

Är du intresserad att läsa mer om streck i gatan? Klicka då här.

21 Dec 2017