PAPARAZZICRUISING

ALLT FÖR BILFANTASTER

Vilken flyttbil ska jag välja?

 

Börjar det bli dags att flytta? Då måste du givetvis tänka över vilken typ av flyttbil du kommer att behöva. Behovet skiljer sig ju stort beroende på om du flyttar från en liten etta med begränsat förrådsutrymme eller om ni är en hel familj som har samlat på er ägodelar under många år.

Om du ska flytta en kort sträcka kan det löna sig att köra flera gånger med en mindre bil istället för att hyra en större. Handlar det dock om en flytt över 10 mil så är det nästan alltid bättre att hyra en större flyttbil och köra allt på en gång.

För att vara säker på att du får ett fordon som räcker till så måste du uppskatta hur mycket plats dina möbler och andra ägodelar kommer att ta. Går några möbler att montera isär kan det hjälpa dig att spara plats.

Tänk på att allt måste packas säkert och att du troligtvis inte kan fylla alla flyttkartonger helt då de riskerar att bli för tunga. Volymen kommer alltså att bli större än du först tror, så välj hellre en flyttbil som är storleken större än vad du tror att du kommer att behöva.

Om det finns möjlighet att hyra en flyttbil med lastramp så underlättar det väldigt. Detta är dock ovanligt på fordon som man får köra med B-körkort, även om det finns.

Köra själv eller ta hjälp med flytten?

Om du inte har flyttat själv tidigare rekommenderas att du tar hjälp av en flyttfirma som hjälper dig att packa, lasta och transportera så att du är säker på att få med allting. Annars riskerar det att bli en väldigt lång dag där du får köra flera gånger.

Att köra en stor van är det heller inte alla som är vana vid. Det kräver ett annat körsätt och det kan vara lite knepigt att ta sig runt hörn och att hitta parkering, särskilt om du flyttar inom eller till en större stad. Om du är ovan är det bättre att du tar hjälp så att flytten inte blir dyr för att du råkar köra på något eller skrapar i din hyrda flyttbil.

Lasta rätt

Om du väljer att lasta och köra själv är det viktigt att du lastar rätt. Se till att fördela vikten jämnt över hela lastytan om möjligt. Måste du lasta tyngre i någon del så görs det med fördel långt fram i fordonet för att däcken ska ha bästa möjliga grepp. Se till att lasta jämnt mellan sidorna också så att bilen inte får “slagsida”.

Se till att allt är fast förankrat med hjälp av spännband så att inget glider runt när du kör.

Lycka till med flytten!

 

24 Aug 2017